Verslag zitting bodemprocedure FTD vs BREIN

Gisteren diende dan eindelijk de mondelinge behandeling van onze bodemprocedure tegen stichting BREIN. De rechtbank Haarlem had de grootste zaal voor ons beschikbaar gesteld, en dat was maar goed ook want het was behoorlijk druk. Het aanwezige publiek had een lange zit voor de boeg: we zijn van half twee tot kwart over zes bezig geweest!

Onze advocaat Gijsbert Brunt mocht het spits afbijten met zijn pleidooi. In duidelijke termen en met leuke vergelijkingen (FTD is de Iens van Usenet: je kunt wel recensies lezen maar daarna heb je nog steeds honger) maakte hij de rechtbank duidelijk waar het bij FTD om draait. Bij FTD kun je spotten wat er te downloaden is op Usenet, meer niet. FTD uploadt niet, FTD biedt geen downloads aan gebruikers vertellen daar alleen wat er zoal op Usenet staat. Dat mag je wellicht onkies vinden, dat mag je profiteren van illegale zaken vinden, maar het is in Nederland wél legaal. Net zoals de belastingconstructie van het Koninklijk Huis via Guernsey niet netjes maar wel legaal was.

We hadden een onafhankelijke deurwaarder (Equilibristen) ingeschakeld om nu eens wat feiten op tafel te krijgen. Hoe werkt FTD en hoezo kun je daarmee downloaden, zoals BREIN steeds riep? De deurwaarder en de meegenomen technisch deskundige lieten zien dat je bij FTD wel kunt zien wat er te vinden is op Usenet, maar dat je voor het echte downloaden zelf toch echt buiten FTD om moet gaan. FTD is dus geen noodzakelijke schakel om een film te krijgen, en al helemaal geen “entertainmentwinkel” waar je de films meteen kunt ophalen.

Daarna was het de beurt aan Brein. Die bleef bij haar mantra’s: FTD is een entertainmentportal want ze “ontsluit” Usenet en is daarmee in feite uitgever van Usenet geworden. Ook hamerde ze uitgebreid op de rol van de moderatoren: die screenen actief, en daarmee zou FTD verantwoordelijk worden voor de inhoud van alle spots. Dit terwijl we hadden aangetoond dat moderatoren slechts 9% van de spots lezen, en dan ook nog eens alleen na modmelding. Moderatoren hebben zelf ook een leven, immers.

In de repliek (de reactie op Brein’s pleidooi) veegde advocaat Brunt dan ook de vloer aan met de stellingen van Brein. In niet mis te verstane termen maakte hij duidelijk dat FTD toch écht geen uitgever van Usenet is en dus zeker niet aansprakelijk kan zijn voor illegale uploads. Ook niet op grond van de rechtspraak die Brein had aangedragen: die ging over Engelse rechtszaken (Newzbin) of websites met een eigen eindredactie waar je foto’s kon uploaden. Allemaal zeer zeker niet te vergelijken met Usenet, laat staan met FTD.

De rechtbank nam alle informatie tot zich op een eerlijke en objectieve wijze. Men had zich duidelijk ingelezen en was inhoudelijk genoeg thuis in de materie om enkele slimme vragen te stellen. We zijn dan ook zeer benieuwd naar het vonnis. Aan het einde van de zitting werd een datum van 17 november genoemd daarvoor, maar meteen met een duidelijk voorbehoud dat het best wel eens wat later kan worden.

En nu gaan we weer hard aan het werk om de zitting van donderdag (Eyeworks, hoger beroep) voor te bereiden!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *