Usenetcommunity FTD sluit haar deuren

Per 1 maart zal downloadcommunity FTD haar deuren sluiten. Dit op last van de rechtbank Haarlem die bepaalde dat hoewel downloaden legaal is, FTD indirect uploaden naar Usenet zou stimuleren en daarmee in strijd met de wet zou handelen. FTD ziet zich genoodzaakt tot deze stap vanwege de hoge dwangsommen en het feit dat ze ook tijdens het hoger beroep, dat meerdere jaren kan duren, op zwart zou moeten blijven van de rechter.
Het vonnis in de zaak die FTD tegen auteursrechtenclub BREIN was begonnen, gaf FTD op vrijwel al haar punten gelijk. Downloaden mag, en ook het aanbieden van een “tvgids voor usenet” is niet verboden. Maar de rechtbank vond dat FTD toch op zwart moest omdat de site toch het uploaden zou stimuleren.

Na het vonnis heeft FTD alle mogelijkheden en strategie├źn overwogen om het vonnis aan te vechten of in enigerlei vorm een doorstart te kunnen maken. Hoewel zij vele waardevolle suggesties van de community en ven gespecialiseerde ICT-advocaten ontving, ziet het platform geen andere mogelijkheid meer dan zich neer te leggen bij het vonnis. Het vonnis stelt namelijk dat FTD binnen een maand op zwart moet, ongeacht een eventueel hoger beroep. Het is onmogelijk voor een communitysite onder die omstandigheden een gerechtelijke procedure te voeren, aangezien deze vele tienduizenden euro’s kosten en FTD dit niet kan opbrengen.

FTD zal beschikbaar blijven tot 1 maart, waarna haar deuren voorgoed gesloten zullen worden. Verdrietig en met pijn in het hart kijken wij terug op ruim negen jaar van gezelligheid, kameraadschap en gelijkgezindheid. Dat hier een einde aan zal komen vinden wij lastig te verwerken, maar het is een feit.

Een definitief vaarwel en dankwoord bewaren wij nog voor het einde van deze maand, maar toch alvast; bedankt voor de steun en ieders inzet. FTD zal in onze harten voortleven.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *