Internetplatform moet discussies over downloaden sluiten

Downloaden is legaal, maar een ontmoetingsplatform voor downloaders is dat niet. Dat bepaalde de rechtbank Haarlem vandaag in de bodemprocedure die FTD, de grootste Nederlandstalige community van Usenet-enthousiastelingen, had aangespannen tegen antipiraterijstichting Brein. FTD zou het illegaal uploaden indirect stimuleren. Het platform is teleurgesteld en beraadt zich op hoger beroep.

FTD spande deze bodemprocedure in mei 2009 aan omdat zij oprecht meende binnen de Nederlandse wet te opereren. Downloaden van Usenet is legaal, en FTD doet niets meer dan een platform bieden waar mensen elkaar op interessante downloads kunnen wijzen. Onder druk van Brein had het platform zich destijds al aangepast om te conformeren aan de wet.

FTD is teleurgesteld over het vonnis. “Wij waren oprecht van mening dat wat FTD deed, binnen de Nederlandse wet legaal was”, verklaart FTD-directeur Ronald Sievers. “Helaas beslist de rechtbank nu anders. We onderzoeken de mogelijkheden voor hoger beroep.”

De rechtbank Haarlem bepaalt echter dat FTD het illegaal uploaden naar Usenet stimuleert. Dat is volgens de rechtbank “maatschappelijk onzorgvuldig”. Dat downloaden legaal is, zoals het Gerechtshof Den Haag onlangs bepaalde in een andere rechtszaak van FTD, vond de rechtbank niet doorslaggevend.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *