Ouder nieuws uit het archief

Inhoudsopgave:
FTD sleept BREIN voor de rechter
BREIN wil FTD op zwart

15 Mei, 2009

FTD sleept BREIN voor de rechter

FTD, de grootste Nederlandstalige community van Usenet-enthousiastelingen, heeft antipiraterijstichting Brein gedagvaard vanwege haar uitlatingen dat FTD illegaal zou zijn. Via het FTD-platform informeren gebruikers van Usenet elkaar over de nieuwste films en muziek die ze op het downloadnetwerk zien. Brein beschuldigt FTD van het “faciliteren van illegaal uploaden” en noemt FTD’s activiteiten zelfs “zonder meer strafbaar”. FTD eist een publieke rectificatie van deze uitlating en wil bovendien een verklaring van de rechter dat zij gewoon legaal handelt.
Het FTD platform bestaat sinds 2001 en richt zich op gebruikers van het Usenet-netwerk, ook wel bekend als “nieuwsgroepen”. Leden van de FTD gemeenschap tippen elkaar over wat zij op deze nieuwsgroepen aantreffen, zoals nieuwe films of populaire muziek. Afgelopen januari kondigde stichting Brein aan haar pijlen op dit wereldwijde netwerk te gaan richten. Partijen als FTD zouden illegale verspreiding van muziek en films faciliteren en bevorderen. FTD acht dit volstrekt onjuist: downloaden is legaal, en elkaar wijzen op te downloaden materiaal is dan per definitie ook legaal.

Omdat Brein niet van zins bleek haar standpunt bij te stellen, zelfs nadat FTD haar platform vrijwillig had aangepast om Brein tegemoet te komen, stapt FTD nu naar de rechtbank om in een bodemprocedure haar gelijk bevestigd te krijgen. Directeur Ronald Sievers van FTD is positief over deze stap: “FTD is een volstrekt legale activiteit. Al sinds de oprichting in 2001 richt FTD zich op het elkaar wijzen op interessante downloads. En dat zou nu volgens Brein ineens verboden of zelfs strafbaar zijn. Dat accepteren wij niet.”

“De claims van Brein berusten op juridisch drijfzand,” vult ICT-jurist Arnoud Engelfriet aan. “Men spreekt van ‘faciliteren’ en het ‘structureel gebruik maken van de beschikbaarheid van ongeautoriseerd aanbod’, alsof het een uitgemaakte zaak zou zijn dat dat verboden is. Niets is minder waar. En bovendien faciliteert FTD slechts communicatie tussen mensen die geheel legaal downloaden van Usenet. FTD faciliteert of bevordert nergens uploaden en kan daar dan ook niet voor aansprakelijk gehouden worden.”

Downloaden is in Nederland legaal, ook wanneer het werk zonder toestemming van de maker geupload is. Het uploaden van films en muziek zonder toestemming is echter illegaal. Gebruikers van peer-to-peer software zijn dan ook vaak illegaal bezig, omdat met dergelijke software tegelijkertijd geupload en gedownload wordt. Bij Usenet zijn dit twee volstrekt gescheiden activiteiten, zodat downloaden van muziek en films via Usenet zonder juridische risico’s kan gebeuren.

pdf icon Lees hier de gehele dagvaarding van FTD (pdf, 1.3 mb)

 

30 Juni, 2009

BREIN wil FTD op zwart

In een reactie op de door ons aangespannen bodemprocedure heeft BREIN zelf een aantal eisen bij de rechter neergelegd. BREIN eist een dwangsom van 50 duizend euro voor iedere dag dat FTD zijn activiteiten voortzet. Bovendien eist de stichting een nader te bepalen schadevergoeding en een vergoeding van de door hun gemaakte proceskosten.
Het verbaast ons niet dat BREIN dit eist. Zoals gebruikelijk heeft BREIN geen juridische onderbouwing maar poneert zij haar zelfbedachte juridische theorieën als vaststaande feiten. Men negeert compleet het feit dat bij FTD alleen gespot wordt wat legaal gedownload kan worden en blijft volhouden dat FTD illegaal zou uploaden. De opmerking van Kuik dat FTD “onze uitgestoken hand hebben afgeslagen” is de wereld op zijn kop: het is BREIN dat weigerde (en weigert) serieus in te gaan op elk voorstel van FTD om de zaak in den minne op te lossen. BREIN heeft geen moment de vrijwillige aanpassingen van FTD willen overwegen, maar volhardt in haar eis dat FTD uit de lucht gaat omdat FTD’s handelen haar niet aanstaat.

Het bewijs dat BREIN aandraagt is bijzonder mager: men citeert uit onder andere Wikipedia, de internetencyclopedie die door iedereen gewijzigd kan worden.

Wij zien de verdere ontwikkelingen in onze rechtszaak met vertrouwen tegemoet.

UPDATE : de rechtbank heeft besloten dat verder schriftelijk procederen nodig is. Wij zijn op dit moment bezig om een reactie op te stellen als antwoord op de eis in reconventie van BREIN.

pdf icon Lees hier de gehele conclusie van antwoord/eis in reconventie van BREIN (pdf, 19.4 mb)

Fight To Defeight