FTD wijst claims van BREIN af

Stichting Brein’s beweringen dat FTD inbreuk op auteursrechten zou maken is juridisch nergens op gebaseerd. En het platform voor Usenet-enthousiastelingen doet ook op geen andere wijze iets onrechtmatigs. Dat blijkt uit de conclusie van antwoord die FTD vandaag indiende bij de Haarlemse rechtbank. FTD reageert hiermee op Brein’s tegeneis van 24 juni dat FTD zo snel mogelijk haar deuren zou moeten sluiten en bovendien een schadevergoeding zou moeten betalen.

Brein probeert in feite FTD in de schoenen te schuiven dat er steeds meer muziek en films op Usenet staan. Maar dat is niet FTD’s schuld. Zij biedt alleen een plek waar mensen kunnen melden dat er op Usenet staat zodat anderen dat kunnen downloaden. En downloaden van muziek en films is in Nederland volstrekt legaal (mits voor eigen gebruik).

Brein heeft daarbij ongelijk als ze zegt dat FTD een “onmisbare schakel” is in het proces van up- en downloaden. Downloaden en uploaden op Usenet gebeurt al jaren en zal net zo hard doorgaan als FTD haar deuren zou moeten sluiten. En er zijn veel ander partijen behulpzaam zijn bij het vinden van te downloaden materiaal op Usenet.

Wat Brein met haar eis in feite doet, is FTD vergelijken met Bittorrent-sites als Mininova: daar moet je heen om speciale codes (torrentbestanden) te vinden om het downloadproces te kunnen starten. Op FTD staat niet meer dan gewone tekstberichtjes waarin mensen melden wat ze gezien hebben.

Verder is het hoogst opmerkelijk dat Brein om een schadevergoeding vraagt. De wet (art. 3:305a BW) verbiedt organisaties als Brein met zoveel woorden om schadevergoeding te eisen. Dat kunnen alleen de rechthebbenden zelf, en die zijn hier geen partij.

FTD is daarbij overigens van mening dat als die rechthebbenden al schade zouden hebben geleden, dat in feite hun eigen schuld is. Zij hebben jarenlang niets gedaan om digitale exploitatie van hun werken te stimuleren en zij zijn blijven investeren in de lucratieve verkoop van ‘de zilveren schijfjes’. Zoals Matt Mason, auteur van het boek Piraterij het formuleert: “Piraterij ontstaat wanneer een markt niet naar behoren functioneert.” Brein probeert dus in feite de rekening voor dit te lange stilzitten te presenteren aan partijen als FTD.

FTD is en blijft ervan overtuigd dat zij geheel legaal handelt met haar platform. Echter, voordat de rechtbank met een vonnis komt, zullen er nog enkele juridische stappen volgen. De bal ligt nu weer bij Brein, waarna FTD nog één laatste reactie mag geven. Waarschijnlijk zal de rechtbank daarna een zitting organiseren om de partijen te horen.

pdf icon Conclusie van repliek in conventie / conclusie van antwoord in reconventie (pdf, 6.5 mb)

Ouder nieuws

Voor ouder nieuws over onze strijd tegen BREIN, zie het archief.

Pers

Alle vragen vanuit de pers kunnen gestuurd worden naar pers@ftd.nu.

Vraag & Antwoord

Wat is FTD precies?

FTD is een platform voor mensen die elkaar willen wijzen op materiaal dat ze op Usenet vinden. Usenet bevat vele duizenden gigabytes aan muziek, films en ander materiaal, en het valt niet mee om daarin te vinden wat je wilt. Als je iets leuks ziet, kun je daar een berichtje over achterlaten op FTD. Omgekeerd kun je met zo’n berichtje gaan zoeken op Usenet.

Waarom deze rechtszaak?

In januari kondigde stichting Brein aan dat ze Usenet nieuwsgroepen op de korrel zouden nemen. FTD werd als meest zichtbare groep van Usenet-enthousiastelingen als eerste aangesproken. We hebben met Brein overlegd en zelfs onze site op enkele punten aangepast, maar dat mocht allemaal niet baten. Vandaar dat we de kwestie nu aan de rechter voorleggen zodat deze kan bevestigen dat we inderdaad legaal zijn.

Hoe groot is FTD?

FTD is in 2001 begonnen en heeft op dit moment meer dan 450.000 geregistreerde gebruikers.

Wat is ons doel?

FTD vindt dat ze volstrekt legaal handelt. We willen dan ook dat de rechter dit bevestigt, zodat Brein niet langer te pas en te onpas kan roepen dat wij “strafbaar” zouden zijn of zouden helpen bij het schenden van de auteurswet.

Wanneer komt de uitspraak?

Dit is een bodemprocedure, waarin de rechtbank in detail in kan gaan op deze kwestie. De rechtbank kan bijvoorbeeld deskundigen oproepen als onafhankelijke getuigen. Het is moeilijk te zeggen hoe lang het zal duren, maar het kan gerust meer dan een jaar zijn.

Verspreidt FTD zelf die muziek en films?

Nee. FTD verspreidt niets maar is alleen maar een prikbord met berichten van mensen die iets hebben gezien op Usenet. Wil je dat materiaal zelf downloaden, dan moet je zelf aan de slag. FTD helpt daar niet bij.

Wat is Usenet?

Usenet is een wereldwijd netwerk voor het verspreiden van berichten, muziek, films en software. Het is uit 1978 en dus een van de oudste onderdelen van Internet, veel ouder dan het World-Wide Web. Mensen kunnen een bericht uploaden (dat heet “posten” op Usenet) en dat wordt dan verspreid naar honderden servers over de hele wereld. Daar kan iedereen die wil het downloaden.

Is downloaden van Usenet niet illegaal?

In Nederland is downloaden van muziek en films legaal, ook als je het uit een illegale bron verstrekt. Dat staat zo in de Auteurswet, en de minister heeft herhaaldelijk tegen het parlement verklaard dat dit inderdaad de bedoeling was.

Vorig jaar heeft de rechtbank in Den Haag toch downloaden illegaal verklaard?

Tegen dat vonnis is hoger beroep ingesteld, dus dat vonnis heeft geen juridische werking. Bovendien ging die zaak om de hoogte van de vergoeding voor kopiëren op CD’s en DVD’s en niet om de vraag of downloaden legaal was.

Waar kan ik het nieuws LIVE volgen?

Je kan ons volgen op twitter. De belangrijkste nieuwsberichten zullen uiteraard ook geplaatst worden op deze site.

Wat kan ik als gebruiker doen om te helpen?

Naast uiteraard de ontwikkelingen op de voet te blijven volgen en tegen iedereen te vertellen over onze strijd, zou je kunnen overwegen ons financieel te steunen om zo bij te dragen in de juridische kosten. Dit kan door het doen van een vrijwillige donatie of door bannerruimte in te kopen via het FTD Prepaid Advertising Programma. Alvast bedankt en samen staan wij sterker!

Discussie

Geef je mening over onze strijd op het FTD forum (forumaccount nodig) of via twitter

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *