FTD maakt einde aan mantra’s van BREIN

Neologismen en mantra’s, dat is waar BREIN’s standpunt op gebaseerd is. In haar gisteren ingediende conclusie van dupliek verwerpt FTD alle argumenten van BREIN dat FTD onrechtmatig zou handelen. FTD doet niet anders dan dat zij derden de gelegenheid geeft elkaar te informeren over vindplaatsen van te downloaden materiaal op Usenet. Er staan geen bestanden op FTD, geen hyperlinks naar bestanden, geen toegangssleutels voor dergelijke bestanden of wat dies meer zij. Derden wisselen slechts informatie uit.

BREIN probeert FTD over dezelfde kam te scheren als Bittorrent- en filesharingsites door de berichten op FTD op één lijn te stellen met torrentbestanden, hashcodes of hyperlinks die daar gebruikt worden. Zij gebruikt zelfverzonnen kreten als “toegangssleutels”, “entertainmentportal” en “webwinkel” om zo te camoufleren wat op FTD gebeurt: dat mensen berichten in gewoon Nederlands voor elkaar achterlaten.

Ook blijft BREIN hameren op haar standpunt dat het praten over te downloaden materiaal al een openbaarmaking (publicatie) van dat materiaal in de zin van de Auteurswet is. Dit standpunt hanteert BREIN nu al een jaar of tien in elke rechtszaak die zij voert – en elke keer heeft ze bij de rechter het deksel op de neus gekregen.

Kortom, als je het maar vaak genoeg herhaalt, wordt het vanzelf waar, lijkt de waakhond van de entertainmentindustrie te denken. FTD heeft er alle vertrouwen in dat de rechtbank door deze mantra’s heen zal prikken en FTD zal zien voor wat zij is: een discussieplatform voor mensen die legaal willen downloaden van Usenet.

De volgende stap is naar alle waarschijnlijkheid een zitting waarin de partijen mondeling hun standpunt kunnen toelichten. Het is nog niet bekend wanneer deze zitting zal plaatsvinden, aangezien dit afhankelijk is van de agenda van de rechtbank. Zodra de rechtbank een datum vaststelt, zullen wij u via deze site daarvan op de hoogte stellen.

pdf icon Conclusie van dupliek in reconventie FTD (pdf, 2.7 mb)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *