FTD gaat in hoger beroep tegen ‘bestandsnaam’-vonnis

Usenetgemeenschap FTD tekent hoger beroep tegen het geruchtmakende vonnis van de rechtbank Den Haag waarin het noemen van een bestandsnaam werd gelijkgesteld met publicatie van de film zelf. Dit vonnis, dat door de juridische gemeenschap scherp veroordeeld wordt, zou betekenen dat elke vorm van informatie verstrekken over illegale uploads als inbreuk op auteursrechten kan worden aangemerkt. FTD is verbijsterd over deze uitspraak en heeft er het volste vertrouwen in dat het Gerechtshof in hoger beroep deze redenering terug zal draaien.
FTD is een internetplatform waar mensen elkaar kunnen wijzen op films en muziek die te downloaden zijn vanaf het wereldwijde Usenet-netwerk. In het gewraakte vonnis worden de in gewoon Nederlands gestelde berichtjes van gebruikers gelijkgesteld met publicatie van de film zelf. FTD wordt bovendien voor die berichtjes verantwoordelijk gehouden. FTD zou namelijk een “sleutelrol” vervullen en het “eenvoudiger” maken om films te downloaden en dat is volgens de rechter een inbreuk op het auteursrecht. “Die lijn doortrekkend is de filmladder dus hetzelfde als een bioscoopvoorstelling.” aldus FTD-directeur Ronald Sievers. “Wij vinden dit vonnis gevaarlijk voor internet en daarom gaan we zonder meer in hoger beroep.”

In het vonnis beroept de rechter zich op een Britse zaak over Newzbin, een zoekmachine, en een Europese uitspraak over televisiedoorgifte in hotels. FTD wijst die vergelijking scherp van de hand. FTD’s jurist Arnoud Engelfriet: “Newzbin verschafte downloadcodes en een hotel geeft televisiesignalen door. FTD staat daar mijlenver vanaf. Op FTD kan alleen worden gepraat over te downloaden materiaal. Voordat je van daar naar een daadwerkelijke download komt, moet er nog heel wat gebeuren. De rechter negeert dat compleet. Het enkele feit dat het ‘eenvoudiger’ zou worden door FTD is voor hem genoeg. Dat is aperte onzin en in strijd met zes jaar jurisprudentie.”

Naast deze zaak is FTD ook verwikkeld in een bodemprocedure met stichting BREIN. FTD eist een verklaring voor recht dat haar dienst legaal is en dat de auteursrechtenwaakhond moet stoppen met het platform “zonder meer strafbaar” te noemen. De twee rechtszaken financiert FTD met donaties van haar leden en sympathisanten. Sievers: “We zijn erg blij met de steun die we hebben gekregen tot dusverre. Maar dit is een gevecht van de lange adem, en we hopen dat we voldoende donaties blijven krijgen zodat we dit tot het einde kunnen uitzingen.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *