Downloaden legaal, maar downloadplatform FTD ‘stimuleert uploaden’

Het is verboden om op een internetforum te melden dat een film uit illegale bron te downloaden is. Dat besliste het Gerechtshof Den Haag vandaag in het hoger beroep tussen filmmaatschappij Eyeworks en downloadgemeenschap FTD. Het platform van FTD, waar mensen elkaar kunnen wijzen op wat er op internet te downloaden is in de zogeheten Usenet nieuwsgroepen, is “onrechtmatig” omdat hiermee wordt geprofiteerd van illegaal aanbod. Het maakt dus niet uit of men nu een hyperlink of torrent plaatst of in gewoon Nederlands op de aanwezigheid van de film wijst. Maar downloaden is legaal, bevestigt het Hof.
De uitspraak vernietigt een geruchtmakende uitspraak waarin het FTD-platform werd aangemerkt als verspreider van de film: melden waar een film te downloaden is, zou hetzelfde zijn als deze zelf online zetten. “We zijn opgelucht dat het Hof dat vonnis heeft teruggedraaid”, aldus FTD-directeur Ronald Sievers. “Het zou absurd zijn als FTD wel, en sites als Pirate Bay of Mininova geen inbreuk op het auteursrecht plegen. En we wachten nu op het definitieve oordeel van de rechtbank in Haarlem over de vraag of we écht tegen de wet handelen.”

Het Gerechtshof bevestigt wél dat downloaden uit illegale bron toegestaan is. Rechthebbenden zijn vandaag de dag meer gediend met de thuiskopievergoeding die zij daarvoor krijgen. De Europese auteursrechtwetgeving kan niet zó ver worden opgerekt dat zij dit kan verbieden in de huidige situatie in Nederland.

De rechtszaak van Eyeworks loopt parallel aan een door FTD al eerder aangespannen bodemprocedure tegen stichting BREIN over hetzelfde onderwerp. FTD verwacht dat zij in die procedure gelijk zal krijgen, ondanks deze uitspraak. “Het Hof kan nu de feiten niet uitgebreid onderzoeken, omdat het om een kort geding gaat”, legt FTD’s juridisch adviseur Arnoud Engelfriet uit. “Men moet inschatten wat de bodemrechter zou oordelen, maar het is zeker niet gezegd dat de bodemrechter tot dezelfde conclusie zal komen. We vertrouwen erop dat rechtbank in de BREIN-zaak tot het oordeel zal komen dat FTD niet tegen de wet handelt.”

Voor FTD verandert er dan ook weinig. De Eyeworks-films mogen al niet meer besproken worden op het platform. Zij wacht met vertrouwen op de uitspraak in de bodemprocedure. In die procedure zijn begin oktober de pleidooien geweest en de rechtbank Haarlem beraadt zich nu op haar oordeel. De rechtbank Haarlem doet hopelijk binnenkort uitspraak.

pdf icon  Lees hier de gehele uitspraak (pdf, 4.3 mb)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *