Doneren

Procederen kost een hoop tijd, maar vooral ook een hoop geld. Wil je FTD ondersteunen in deze principiƫle zaak dan zou je kunnen overwegen om een donatie te doen via Paypal. Dat kan met creditcard, maar ook gewoon met een bankrekening. Je hebt daar dan wel een gratis Paypal account voor nodig. Klik hieronder op de button voor meer informatie en alvast veel dank voor jouw steun!

btn_donate_LG

 

Vraag & Antwoord

Wat is FTD precies?

FTD is een platform voor mensen die elkaar willen wijzen op materiaal dat ze op Usenet vinden. Usenet bevat vele duizenden gigabytes aan muziek, films en ander materiaal, en het valt niet mee om daarin te vinden wat je wilt. Als je iets leuks ziet, kun je daar een berichtje over achterlaten op FTD. Omgekeerd kun je met zo’n berichtje gaan zoeken op Usenet.

Waarom deze rechtszaak?

In januari kondigde stichting Brein aan dat ze Usenet nieuwsgroepen op de korrel zouden nemen. FTD werd als meest zichtbare groep van Usenet-enthousiastelingen als eerste aangesproken. We hebben met Brein overlegd en zelfs onze site op enkele punten aangepast, maar dat mocht allemaal niet baten. Vandaar dat we de kwestie nu aan de rechter voorleggen zodat deze kan bevestigen dat we inderdaad legaal zijn.

Hoe groot is FTD?

FTD is in 2001 begonnen en heeft op dit moment meer dan 450.000 geregistreerde gebruikers.

Wat is ons doel?

FTD vindt dat ze volstrekt legaal handelt. We willen dan ook dat de rechter dit bevestigt, zodat Brein niet langer te pas en te onpas kan roepen dat wij “strafbaar” zouden zijn of zouden helpen bij het schenden van de auteurswet.

Wanneer komt de uitspraak?

Dit is een bodemprocedure, waarin de rechtbank in detail in kan gaan op deze kwestie. De rechtbank kan bijvoorbeeld deskundigen oproepen als onafhankelijke getuigen. Het is moeilijk te zeggen hoe lang het zal duren, maar het kan gerust meer dan een jaar zijn.

Verspreidt FTD zelf die muziek en films?

Nee. FTD verspreidt niets maar is alleen maar een prikbord met berichten van mensen die iets hebben gezien op Usenet. Wil je dat materiaal zelf downloaden, dan moet je zelf aan de slag. FTD helpt daar niet bij.

Wat is Usenet?

Usenet is een wereldwijd netwerk voor het verspreiden van berichten, muziek, films en software. Het is uit 1978 en dus een van de oudste onderdelen van Internet, veel ouder dan het World-Wide Web. Mensen kunnen een bericht uploaden (dat heet “posten” op Usenet) en dat wordt dan verspreid naar honderden servers over de hele wereld. Daar kan iedereen die wil het downloaden.

Is downloaden van Usenet niet illegaal?

In Nederland is downloaden van muziek en films legaal, ook als je het uit een illegale bron verstrekt. Dat staat zo in de Auteurswet, en de minister heeft herhaaldelijk tegen het parlement verklaard dat dit inderdaad de bedoeling was.

Vorig jaar heeft de rechtbank in Den Haag toch downloaden illegaal verklaard?

Tegen dat vonnis is hoger beroep ingesteld, dus dat vonnis heeft geen juridische werking. Bovendien ging die zaak om de hoogte van de vergoeding voor kopiĆ«ren op CD’s en DVD’s en niet om de vraag of downloaden legaal was.

Waar kan ik het nieuws LIVE volgen?

Je kan ons volgen op twitter. De belangrijkste nieuwsberichten zullen uiteraard ook geplaatst worden op deze site.

Wat kan ik als gebruiker doen om te helpen?

Naast uiteraard de ontwikkelingen op de voet te blijven volgen en tegen iedereen te vertellen over onze strijd, zou je kunnen overwegen ons financieel te steunen om zo bij te dragen in de juridische kosten. Dit kan door het doen van een vrijwillige donatie of door bannerruimte in te kopen via het FTD Prepaid Advertising Programma. Alvast bedankt en samen staan wij sterker!

 

Discussie

Geef je mening over onze strijd op het FTD forum (forumaccount nodig) of via twitter

Fight To Defeight