Brein wil praten over downloads verbieden

Het is verboden om op Internet te melden wat er in illegale bronnen te vinden is. Dat blijkt uit Brein’s conclusie van dupliek in de rechtszaak tussen de auteursrechtenlobbygroep en Usenetgemeenschap FTD. FTD biedt een platform waar mensen elkaar op materiaal kunnen wijzen dat in de Usenet nieuwsgroepen te downloaden is. Hierbij gaat het niet om hyperlinks of torrents, maar om gewone forumberichten. Hoewel downloaden in Nederland legaal is (mits voor strikt eigen gebruik), eist Brein dat FTD haar activiteiten staakt. De auteursrechtengroep eist daarmee in feite een verbod op praten over downloads uit illegale bron.
Op 15 mei spande FTD, de grootste Nederlandstalige community van Usenet-enthousiastelingen een rechtszaak aan tegen stichting Brein. De Usenetcommunity eiste dat Brein wordt verboden nog te stellen dat FTD zich met illegale zaken bezighoudt. Ook wil zij van de rechter een bevestiging dat downloaden van muziek en films voor eigen gebruik legaal is, omdat Brein ook hierover ten onrechte twijfel zaait in de media.

In reactie daarop eist stichting Brein dat FTD haar platform sluit. De lobbyclub blijft hameren op de uploads van illegaal materiaal die op Usenet plaatsvinden, maar vergeet daarbij dat FTD daar niets mee te maken heeft. FTD is immers geen filesharing platform waarbij up- en downloaders aan elkaar gekoppeld worden. Wanneer materiaal op FTD getipt wordt, is een eventuele upload al geschied. Brein wil met andere woorden FTD met terugwerkende kracht aansprakelijk stellen voor wat derden deden voordat daarover op FTD geschreven werd.

Brein herhaalt haar beschuldigingen dat FTD werken openbaar maakt en daarmee de Auteurswet zou schenden, iets dat evident onjuist is nu er via FTD niets te downloaden valt. FTD biedt slechts een plek waar mensen kunnen lezen over materiaal dat op Usenet te downloaden valt. In alle rechtszaken over dit punt is uitgemaakt dat het aanbieden van zulke informatie geen openbaarmaking in de zin van de Auteurswet is.

Met termen als “toegangssleutel” en “routebeschrijving” probeert Brein te verdoezelen waar het werkelijk om gaat: mensen melden in gewoon Nederlands wat zij op Usenet zien, zodat anderen dit (legaal, voor eigen gebruik) kunnen downloaden. Hier is dus geen sprake van aanbieden van hyperlinks, torrents, NZB-bestanden of andere technische mogelijkheden om werk te downloaden. Brein zegt in feite dat het verboden moet worden om te praten over te downloaden materiaal.

pdf icon Conclusie van dupliek BREIN (pdf, 13.7 mb)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *